Tositarina Puron synnystä

Tositarina Puron synnystä

Näin yrittäjäpäivänä on hyvä muistella ajanjaksoa kohti Puron syntyä ja omaa yrittäjyyttäni. Ajallisesti lyhyt, mutta henkisesti sitäkin pidempi matka on kuljettu tähän hetkeen ja tähän urapolkuun, jonka löytämistä joskus kovasti epäilin. Tässä siis tiivistetty tarina käänteistä, jotka ovat tuoneet Puron ja yrittäjän itsensä tähän päivään.

Puron alkulähteillä

 

Olin pitkään haaveillut yrittäjyydestä, ja aiemmassa kouluttajan työssäni kadehdin aina yrittäjyyskursseillani olevia opiskelijoita. Halusin olla pöydän toisella puolella ja yksi heistä, täynnä intohimoa ja rohkeutta lähteä toteuttamaan omia unelmiaan. Minulla oli tapana näissä koulutuksissani näyttää dia, jossa luki Kungfutsen sanoin ”Find a job that you love and you’ll never have to work a day in your life”. Hieman kliseistä, mutta mielestäni se kuvasi osuvasti yrittäjyyttä – ja niin halusin myös itse tuntea. Pidin työstäni, mutta yrittäjyys hiipi aina kuin salakavalasti ajatuksiini. Viimein tein päätöksen muutoksesta, ja irtisanoin itseni vakituisesta työstäni.

Lähdin kehittelemään yritysideaani käytännössä täysin tyhjästä. Kokeilin ensin kevytyrittäjyyttä testatakseni itseni työllistämisen mahdollisuutta. Hyvin nopeasti ymmärsin osaamiselleni olevan kysyntää, ja niin lähdin laatimaan liiketoimintasuunnitelmaa tosissani. Eräänä unettomana yönä sain viimein ajatuksen siitä, kuinka voisin itseni työllistämisen lisäksi tarjota työmahdollisuuksia myös muille, kuten yliopiston tutkijoille tai muille oman alansa huippuasiantuntijoille. Pidin ideaani niin hyvänä, ja osin niin ainutlaatuisenakin, että lähdin viemään sitä eteenpäin yötä päivää.

Kuva: kaikki alkoi omasta osaamisestani, kouluttamisesta ja kevytyrittäjyydestä.

Kun kaikki menee päin.. huonoa

 

Puro Pro Oy syntyi vauhdilla, ja siinä matkalla yrittäjän vauhtisokeus iski kuin kaksisataa volttia sähkövirtaa kehon lävitse, jättäen kaikessa energisyydessään vaurioita alun liiketoimintaan ja yrittäjään itseensä. Toimin sokeasti tärkeissä yrityksen perustamistoimissa ja tein huonoja valintoja. Ironista kyllä, suuri osa näistä virheistä oli sellaisia, joista olin itse aiemmin varoitellut alkavia yrittäjiä kouluttajan työssäni. Pahimmat virheet olisin välttänyt vain kuuntelemalla ympärilläni olevia läheisiä ja ystäviäni, sekä muistelemalla aiempia omia neuvojani, joita olin muilta yrittäjiltä aikoinaan kuullut. Eniten harmitti se, että olin epäonnistunut, vaikka koitin tehdä niin paljon asioita oikein. Jossain kohdin läheisteni ja ystävieni sparraamana sisäistin, että moni asia tapahtui myös minusta riippumattomista syistä, ja vääriin henkilöihin luottamisesta.

Tämä oppimisprosessi yrityksen perustamisvaiheessa antoi minulle perusteelliset tiedot moneen yritystoimintaan liittyvään haastavaan sopimustekniseen kiemuraan. Ennen kaikkea se kirkasti mieleeni sen, että virheet ja epätäydellisyys antavat enemmän pinnaa kestää elämän kolhuja jatkossakin. Kokemuksena ja oppina sainkin vastoinkäymisistä paljon, jopa enemmän kuin menetin. Näin jälkeenpäin ajateltuna on myös hyvä todeta, että onneksi kaikki tapahtui hyvin lyhyessä ajassa, ja ehdin korjata tekemiäni valintoja hyvin varhaisessa vaiheessa, siis jo ennen kuin varsinainen yritystoiminta ehti alkaa. Muutaman kuukauden kestäneen alun taantumisen jälkeen sainkin yritystoiminnan lupaavaan nousuun.

Kuva: kesällä 2016 Puron kasvua vauhditti myös omat toimistotilat.

The brightest future

 

Tällä hetkellä muistan taas ne Kungfutsen sanat ja koen tekeväni työtä, joka ei tunnu työltä. Päivät ovat pitkiä ja varsinaista työaikaa ei enää ole, mutta mielestäni nuorena pitääkin jaksaa ja rakentaa vahva pohja tulevalle. Tällä asenteella yrittäjyys on tuonut minulle ainutlaatuisia työmahdollisuuksia, joihin en todennäköisesti olisi mitään muuta tietä päätynyt. Vaikka alkuperäinen liikeideani  ei ole säilynyt täysin ennallaan, niin yrittäjyyden kautta olen pystynyt luomaan itselleni antoisan työn ja työllistänyt rakentamallani verkostomallilla lukuisia muitakin.  Näiltä osin kaikki on juuri niin kuin alunperin suunnittelinkin. En vielä ole täysin varma Puron suunnasta, mutta tällä hetkellä tunnen itseni etuoikeutetuksi ja onnekkaaksi työskennellässäni kaikkien näiden inspiroivien ihmisten, yhteistyökumppaneiden ja asioiden parissa.

Voin myös ylpeästi kantaa sellaisen uuden polven uraihmisen hattua, joka yhdistää työn tekemisen eri muotoja joustavasti toisiinsa. Tuntuu hyvältä toimia yrittäjyyden ja työsuhteen kombossa. Uskon tämän yhdistelmän yleistyvän tulevaisuudessa ja sen sopivan monelle joko/tai –ratkaisua toimivampana vaihtoehtona. Minulle on tärkeää, että saan säilyttää itsenäisyyteni, mutta olla myös osa sellaista dynaamista työyhteisöä, jossa toimitaan oman alan edelläkävijänä ja viedään bisnestä eteenpäin yhdessä. Näiltä osin tulevaisuusnäkymät näyttävät erittäin lupaavalta.

Ikinä en unohda, että..

 

  • … yrittäjyys on ennen kaikkea kokeilemista, joka vaatii runsaasti kekseliäisyyttä.

 

  • … tappiot pitää niellä ja pettymykset pitää pystyä jättämään taakse, jos haluaa menestyä. Koskaan ei saa luovuttaa ja optimismi on säilytettävä. Erityisen tärkeää on löytää umpikujista tie ulos.

 

  • … omaan vaistoon kannattaa luottaa, niin asioissa kuin ihmisissäkin. Kysy läheisiltäsi tai verkostoltasi neuvoa jos kuitenkin epäilet.

 

  • … onnistumisista tulee iloita, niistä pienistäkin. Omia virheitä voi myös oppia rakastamaan ja niihin voi suhtautua rakentavasti.

 

  • … kun tarjoat pyyteettömästi muille mahdollisuuksia, tarjoutuu niitä ennen pitkää sinulle itsellesikin.

 

Ikinä en varsinkaan unohda sitä, kuinka yrittäjyydessä parasta on itsensä haastaminen ja johtaminen, uuden luominen sekä innostavien ihmisten ja asioiden kohtaaminen.

Kiitos kaikille, jotka olette olleet osana tähänastista yrittäjyyden matkaani, olette minuun uskoneet, tukeneet, ja kuunnelleet ajatuksiani vaikeinakin aikoina yhä uudelleen ja uudelleen. Aika näyttää suunnan, mutta nyt mennään täysiä.

Yrittäjänpäivänä 5.9.2017, Niina Nurmi, Puro Pro Oy

No Comments

Post a Comment